Luxembourg
Lux

Luxemburg – GeschiedenisIn 963 bouwde graaf Siegfried een kasteel met een eenvoudige verdedigingsmuur op de Bock-rots. Hieruit is de stad Luxemburg ontstaan. In de loop der eeuwen werden er aan de westzijde nog twee verdedigingsgordels aangelegd. Verschillende ingenieurs, waaronder Vauban, bouwden de stad uit tot één van de sterkste vestingen van Europa. Hierdoor kreeg Luxemburg de bijnaam Gibraltar van het Noorden.

Tijdens het congres van Londen in 1867 werd Luxemburg neutraal verklaard en moesten de vestingwerken ontmanteld worden. Slechts 10% van de vesting is hierdoor bewaard gebleven, waaronder de kazematten die tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats dienden.

De oude binnenstad en enkele overgebleven vestingwerken werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

In 1995 en in 2007 was Luxemburg de Culturele hoofdstad van Europa, een status die het in 2007 deelde met het Roemeense Sibiu.

Lux

BeeldenGallo-Romeinse site Echternach Gallo-Romeinse site Echternach Gallo-Romeinse site Echternach Gallo-Romeinse site Echternach Gallo-Romeinse site Raschpëtzer Gallo-Romeinse site Raschpëtzer Gallo-Romeinse site Raschpëtzer Gallo-Romeinse site Raschpëtzer Gallo-Romeinse site Dalheim Gallo-Romeinse site Dalheim Gallo-Romeinse site Dalheim Gallo-Romeinse site Dalheim Gallo-Romeinse site Goebelange Gallo-Romeinse site Goebelange Carte